Sandström Innovation AB är ett familjeföretag som grundades i början av 1960-talet i byn Norrlångträsk som ligger inom Skellefteå kommun i Västerbotten. Företaget har idag ca 35 anställda.

Tillverkningen har bestått av glasfiberarmerade plastprodukter, i huvudsak fritidsbåtar av olika storlekar. Så är det också idag då man dessutom återupptagit en populär produkt från 1980-talet, en jordkällare som levereras som en komplett färdiginredd modul. Den finns i två modeller vilket framgår av bilderna. Modell S med rak front och Modell T med lutande front. Intresserade ombeds kontakta oss för ytterligare information om leveranstider m.m. Nyhet! Nu säljer vi även en modell för den som vill göra mer arbete själv, d v s ett halvfabrikat. Den modellen kallar vi Modell M.

Gammaldags jordkällare i modernt material
En gammaldags jordkällare tillverkad i moderna material är en naturlig investering för lantbrukaren, trädgårdsodlaren, villaägaren m.fl. Eller en gemensam angelägenhet för sommarstugeområdet och kolonilotten? Vår jordkällare har en ljus och hygienisk insida, låg vikt, lång livslängd och levereras som färdig modul med flexibel inredning, vilket gör den enkel att anlägga.
En gammeldags mat- och vinkällare i modernt material
Väl beprövad sedan flera årtionden. Tillverkad i glasfiberarmerad plast, ett lätt och starkt kompositmaterial som håller i flera mansåldrar. Färdiginredd modul med ljus insida. Dörrar och hyllor med hygienisk filmbelagd yta. Isolerad yttervägg och dörr samt isolerad vägg och dörr mellan svale och förvaringsutrymmet. Ytterväggen är målad med Falu rödfärg. Ladda hem produktblad för färg. (pdf). För den som önskar måla källaren i annan färg ombeds meddela det vid beställning så lämnar vi källarens front omålad.
Flexibel inredning
Inredningen består som standard av 3 st hyllor på vardera sidan av mittgången och en potatisbinge som rymmer 600-700 liter i den bakre delen. Det optimala utrymmet för potatis kan beräknas till ca 2 000 liter.

För den som ska förvara frukt rekommenderas att bakre delen inreds som ett separat ventilerat fruktskåp med hyllor. Det finns också andra varianter och var och en kan naturligt vis även i efterhand ändra inredningslösningen.

Golvtrall av tryckimpregnerat virke finns också som tillbehör.
 

Standard

 

Med fruktskåp och golvtrall

 

Förutsättningar
För att anlägga en jordkällare är det tacksamt om man har en kuperad tomt, gärna en norrvänd sluttning där källaren kan smälta in på ett naturligt sätt. Det går naturligtvis också bra att placera den på plan mark om man dränerar och sänker ner golvet under markytan med ca 0,5-1,0 m. Källarbacken bör inte bli alltför hög, även om den kan bli en pittoresk del i gårdsmiljön och kanske rentav en lekplats för barnen när snön kommer.


Här är jordkällaren placerad i en naturlig sluttning
Lätt att anlägga
Vår jordkällare är lätt att anlägga bl.a. tack vare den låga vikten, ca 350 kg, vilket gör den lätt att hantera med små maskiner. Lyfter man av dörrar och hyllor är vikten nere i ca 250 kg.

Se en pdf som vi fått från en kund i Nälden hur processen från mottagande till anläggning gick till. Klicka här och bläddra mellan bilderna genom att klicka dig fram (ett tiotal foton).

Den nyanlagda jordkällaren blev ett pittoreskt inslag i trädgården

Transport
Våra källare transporteras med lastbil ända hem till kunden, som i sin tur ansvarar för lossningen. Källarna står bandade på pall och lossas enklast med traktor med gafflar. Men den går även lyfta av med hjälp av en grävmaskin eller liknande. Källarna går även hämta med personbilssläp på en lastbilsterminal.

De som bor i närheten av oss kan naturligtvis komma hit och hämta källaren.


Källaren går bra att frakta på ett vanligt personbilssläp.
Eftersom källarna är lätta att frakta säljer vi då och då källare som placeras ute på öar i skärgården. De fraktas efter båtar under sommaren och dras över isen på vintern.
Här är en T-källare på väg ut till 
en ö i Vänern.