Vad innebär matförvaring?
I grund och botten kan man säga att det är en process, då det är ter sig över lång tid och det är viktigt att förvaringen är ordentlig från början. Med matförvaring vill man förlänga matens hållbarhet, det vill säga lagra livsmedel för en längre hållbarhet.
Grundläggande principer
Det finns några grundläggande principer som är otroligt viktiga om man ska använda sig av matförvaring. Följer man inte detta så riskerar man att all livsmedel blir dålig och i slutändan måste kasseras.
Del 1. Förslutning
Förslut all mat med tättslutande behållare eller plastpåsar. Orsaken av detta är att man vill förhindra luft och fukt från att komma in till matvarorna.
Del 2. Ettikettering
Märk alla förpackningar med datum och innehåll för att hålla koll på vad det är samt när maten förpackades.
Del 3. Livsmedelsseperation
Förvara rått kött och fisk separat från andra livsmedel. Orsaken är att förhindra korskontaminering av bakterier.
Del 4. Förvaring sker
Nu är det dags att förvara all mat! Vi rekommenderar självklart att förvara all sin mat i en jordkällare från Sandströms.
Mat som har lång hållbarhet
Rotfrukter – Som exempelvis potatis, morötter, lök, rödbetor m.m
Krukväxter – Vissa kryddväxter och örter kan övervintra i en jordkällare
Vitlök – Trivs i en sval och mörk miljö.
Äpplen – De behöver svala temperaturer och hög luftfuktighet för att inte torka ut.